top of page

נעים מאוד

_58B0207.jpg

כמשוררת, מטפלת ומדריכה בביבליותרפיה אני מוצאת את עצמי מרותקת במפגש שבין הד הנפש לצל המילה הכתובה. אספר לכם כאן מעט על העשייה המבורכת שהתנסיתי בה, אתם מוזמנים לחשוב מה עשוי להתחבר לסיפור שלכם ונוכל לחדד עפרונות ולהתחיל לעבוד...

פרויקט "התבוננות", 2006 התחיל כיוזמה של צמד מחנכות מופלאות בבי"ס לחינוך מיוחד "מרום" שמעניק מענה לנערים המתמודדים עם קשיים נפשיים ומתגוררים בהוסטלים באזור הצפון. בעקבות שיעור חינוך בו העלו הנערים את המשאלה הכמוסה שלהם לספר את סיפור חייהם המורכב, החליטו המחנכות האמיצות בגיבוי מנהלת המקום להגשים משאלה זו. הוזמנתי להדריך את המחנכות וכך לאורך שנת לימודים נפגשנו לפגישות שכללו: 

  •  הנחייה ומתן כלים להעברת סדנא לכתיבה יוצרת. 

  • עיבוד התכנים הקשים שעלו במפגשים של המחנכות עם המשתתפים בסדנא, באופן שיעניק כלים לבטוי הקשיים העולים אגב כתיבת סיפורי החיים הקשים של הנערים לצד שמירה על התלמידים, ועיבוד  הקושי לכיוון של שחרור ובנייה.

  • איסוף חומרי הכתיבה שנאספו בסדנה וכתיבה ויצירה של סיפור שלם בהשראת החומרים הללו. כל סיפור שכתבתי עבר היזון חוזר ודיוק מול התלמידים, עד להשגת התוצר המוגמר של סיפור החיים האישי של כל אחד מהם.

  • לווי בסיום המעצים של התהליך:  השלמה של כל סיפור אישי כזה, לוותה במחיאות כפיים של כל הקבוצה. הסיפורים נאגדו לספר, שהוצע למכירה בטקס המסכם, ובהמשך – במקומות שונים בארץ.  די היה במבט אל הכותבים בטקס הסיום, כדי לבחון עד כמה היה התהליך מרגש, עוצמתי ובונה מבחינתם.

                                                                                                     המשך...

 

מקום בלב, מרכז להורות 2007-8 במסגרת יוזמה של המחלקה לשירותים חברתיים במועצה האזורית עמק המעיינות, העברתי סדנת ביבליותרפיה קצרה בת שלושה מפגשים שיועדה להורים לילדים בגיל הרך (שנתיים עד שש). מטרת הסדנא היתה להעניק כלים להורים לשימוש בטקסטים, על מנת להעמיק את הקשר הורה-ילד, ולהתמודד עם מצוקות רגשיות שונות. בנוסף, הסדנא העשירה את המשתתפים באפשרויות לעורר ולפתח דרך המפגש עם הטקסט את יכולת הביטוי והיצירתיות של הילד.  המפגשים היו בעלי אופי סדנאי והתנסותי, תוך שילוב בין מפגש חווייתי לבין מתן כלים תיאורטיים ומעשיים נוחים ליישום בחיי היומיום. 

      

                                                                                                       המשך...

קבוצת ביבליותרפיה לנשים, מדרשת עין הנצי"ב 2014-15 היום הפתוח במדרשת עין הנצי"ב מושך אל שעריו אוכלוסיה מגוונת , שבוחרת להעשיר את עצמה ביום לימוד מעמיק בנושאים שונים על הרצף בין יהדות וישראליות. במסגרת החטיבה שהוקדשה לעולם הספרות , הנחיתי במשך שנתיים קבוצת ביבליותרפיה לנשים. המפגשים כללו הכרות עם טקסטים ספרותיים מגוונים והזמנה של המשתתפות לתהליך כתיבה ויצירה בעקבות אותם הטקסטים. כל מפגש כלל שיתוף ומתן במה ומקום לכל אחת מחברות הקבוצה, כמו גם אפשרות לזכות בהד מחברותיה לקבוצה . בקבוצה השתתפו אמהות צעירות לצד סבתות לנכדים רבים, כשהמנעד הגילאי העשיר אפשר שמיעת קולות מרובים ומגוון נקודות מבט. החלק האחרון של המפגשים הכיל יצירה של "תעודת זהות טקסטואלית" אותה הציגה כל משתתפת בפני הקבוצה ובה ביטאה את התהליך אישי שחוותה לאורך המפגשים. 

                                                                                                      המשך...

הדרכת צוות מכינת העמק, 2017 לאורך שנה"ל נפגשתי עם כלל צוות המכינה. מטרת המפגשים היתה העלאת תחושות, סוגיות בינאישיות ותוך אישית הנוגעות לעבודה במכינה. מפגשי ההדרכה כללו בחטיבה הראשונה פתיחה בטקסט אותו הביא לקבוצת ההדרכה משתתף אחד על-פי סבב, בהתאם לצורך היה שימוש גם בכתיבה והבעה יצירתית.

קבוצת כתיבה לנשים חרדיות פגועות נפש במתנ"ס רוממה, ירושלים, 2017 הפגישה אותי עם אוכלוסיה מיוחדת במינה של נשים בוגרות, חלקן בעלות משפחות, מן המגזר החרדי המתמודדות עם סערות נפש מטלטלות. המפגש נוצר הודות לשיתוף פעולה בין עמותת "משיב הרוח" לשירה יהודית-ישראלית לבין תוכנית "חלונות", שמעניקה מענה לאוכלוסיות בעלות רקע של קושי נפשי. קיימנו שמונה מפגשי כתיבה יוצרת, במהלכם נוצרו תכנים מרתקים ומטלטלים, שכמה מהם נאגדו לחוברת וחולקו למשתתפות עם תום הקבוצה. הכתיבה אפשרה ערוץ הבעה יצירתי, עשיר, בריא ומלא צבע, וגם שחרור, מנוחה והרפיה מקשיי היומיום הרבים כל כך. התרגשתי במיוחד לראות כיצד גם נשים שלא סברו שיש להן יכולת לביטוי אישי בכתיבה, גילו מעין חתום שרק המתין לבואן...

הרצאות בתחום הביבליותרפיה: במסגרת עבודתי כביבליותרפיסטית הוזמנתי להרצות על עבודתי במוסדות שונים המקיימים ימי עיון בביבליותרפיה, וביניהם ביום העיון השנתי לביבליותרפיה המתקיים מידי שנה באוניברסיטת חיפה וכן הוזמנתי לתת הרצאת TED ביום העיון לביבליותרפיה במכללת דוד ילין. בשתי הרצאות אלה עסקתי בשני תיאורי מקרה מתוך עבודתי כמטפלת בבני נוער בביה"ס לחינוך מיוחד "עמק יפה". אפיון אוכלוסיית התלמידים בבי"ס "עמק יפה" הנו על הרצף ההתנהגותי-רגשי, המלווה לרוב עם לקויות למידה משמעותיות. חרף החשש הראשוני שביבליותרפיה לא תצלח עם בני נוער החווים את הטקסט כמכשול וכקושי, בשבע שנות עבודתי במקום נוכחתי פעם אחר פעם בכוחה ובעוצמתה של הביבליותרפיה דווקא עם אוכלוסיה מיוחדת זו. המפגש אתגר למצוא גשר בין המילה הכתובה לבין המטופל הייחודי - וכשזה נמצא כוחה המרפא של השפה והיצירה אפשר בין השאר גם סיפוק הדדי גדול בצליחת קושי שנחווה עד עתה כבלתי עביר.

 

                                                                                                   המשך...

 

פרסומים בבמות ספרותיות הם חלק מעבודתי. אלה כוללים פרסומים בתחום הטיפול בביבליותרפיה לצד פרסומי מאמרים גם בתחומים נוספים, פרסום שירים פרי עטי ועריכת גליונות שירה ועריכה ספרותית. מוזמנים לקרוא, להגיב וליצור קשר., הנה כמה מהם:

"תפתח חלון: צוהר לעולמם של נערים בסיכון בחינוך המיוחד", בטאון אפשר

"עולו אושפיזין", מתוך אתר הזמנה לפיוט

מחשבות לקראת תחילת השנה החדשה, מתוך אתר 'קולך'

לא דיברנו עוד על אהבה, מתוך מוסף שבת 'מקור ראשון'

  • תואר ראשון בספרות עברית ובחינוך באוניברסיטה העברית בירושלים

במהלך הלימודים העמקתי בעולם הספרות והשלמתי לימודי תעודת הוראה בתחום זה. עסקתי שנים אחדות בהוראת ספרות ובהגשת תלמידי תיכון לבגרות. כמו-כן העברתי קורסים להורים ולגננות שעסקו בספרות ילדים במרפ"ד ובמסגרות נוספות. 

  • תואר שני בביבליותרפיה באוניברסיטת חיפה

נוסף על לימודי התואר השני, המשכתי לשנת לימודים שלישית בביבליותרפיה, במסגרת לימודי המשך. כמו-כן, במסגרת לימודי כתבתי עבודת תיזה בה ערכתי מחקר נרטיבי אודות סיפורי חזרה בתשובה לציונות הדתית. 

  •  לימודי פסיכותרפיה באוניברסיטת חיפה 

אני בוגרת תוכנית תלת שנתית לפסיכותרפיה בגישה דינמית, בחוג לעבודה סוציאלית

אפרת ביגמן

ליצירת קשר

bottom of page